24.05.2022

«Смачно і можна брати що хочеш»: учні пілотної школи з мультипрофільного меню розповіли про свої сніданки

У дніпровській школі №1 харчування в їдальні адаптували за принципом вільного вибору страв. Меню повністю відповідає новим нормам, а обладнання та процес приготування за міжнародним стандартом виробництва безпечної харчової продукції HACCP.

Загалом різні варіації рецептів, зовнішнього вигляду і навіть запаху страв дозволяють уникнути ситуацій, коли дитина відмовляється від шкільних страв, адже ті не схожі на їжу, яку готують вдома. Мені це подобається, вдома їм таке. Зараз краще, адже можна вибирати все на свій смак. Взагалі смачно, ділиться враженнями від сніданку другокласник Кирило. Він сьогодні ласує квашеною капустою з морквою, яйцем, макаронами та апельсинами.Однокласник Кирила Владик також вибрав подібні страви, однак свою порцію урізноманітнив хлібом із омлетом.

Я люблю таке їсти. І мені подобається. Я чув добрі відгуки. Говорять (друзі, ред.), що їм подобається, тому що можна самим обирати, коментує школяр. Як відомо, сніданки у школах Дніпра безкоштовні для учнів із 2 по 4 клас. За кілька тижнів пілотний проект уже зібрав чимало схвальних відгуків як самих дітей, так і батьків.

Завідувачка виробництва Тетяна підбиває перші підсумки ранку у шкільній їдальні.

Сьогоднішньому меню гарнірів з рисом, гречаною кашею з овочами та пастою з твердим сиром фаворитом стали макарони:

У дітей різні смаки. Люблять різне, і це гаразд. Наразі їм подобається, що надали право вибору. Для порівняння, раніше вони часто залишали щось на тарілках. Нині всі з'їдають. Загалом тут тепер їдальня завжди готує по три варіанти страв.

Їжа міститься в посуді, що підігрівається, а діти беруть її в спеціальні підноси з нержавіючої сталі з поглибленнями. Нова система стала спільною ініціативою мерії та компанії, що забезпечує харчування. Основні умови, яких вона потребує, модернізований харчоблок, сучасна їдальня та якісне обладнання.

У харчоблоці пілотної школи замінили також усі комунікації та здійснили перепланування. За словами технічного директора профільної компанії Костянтина Батури, у школі встановили конвектомати. Така техніка значно економніша і дозволяє готувати страви набагато швидше:

Обладнання має контроль над системою безпеки харчових продуктів. Це автоматичне протоколювання температурного режиму. У разі відхилення спрацьовує сигнал. Це дозволяє уникати людського фактора несмажені або пересмажені страви. Переобладнання цієї школи тривало менше як півроку. Персонал шкільної їдальні також консультує професійний бренд-шеф Тарас Губа: — Я створюю відеоуроки, що дозволяють персоналу готувати за технологіями. Тут завдяки новому устаткуванню вчити було набагато легше.Мер Дніпра Борис Філатов зазначив: пілотний проект школи №1 дозволяє не лише підвищити якість дитячого харчування, а й прислухатися насамперед до дитячих уподобань. Це дозволяє чітко планувати можливість приготування їжі наступного дня з огляду на побажання дітей точно розраховувати кількість продуктів. Ми продовжуватимемо цей досвід і надалі. Будемо екстраполювати його і на інші школи. міністерствами на виділення субвенції ще для десяти таких проектів. Дуже сподіваюся, що все вийде. Але незалежно від того, чи ми отримаємо субвенцію від держави, ми поширюватимемо цей досвід за рахунок міського бюджету. Адже це добрий і правильний хід. Так що харчування в школах буде на належному рівні, прокоментував Борис Філатов під час свого візиту до школи №1 двадцять першого лютого. jpg» />

Нагадаємо, раніше ми писали Все влаштовано дуже просто: Філатів про зміни в школі Дніпра< /p>

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *